HÍREK  
 


Biztató jelzálogpiaci kilátások (2003.04.02)

A jelzáloghitel-piac előtt hosszú távon jelentős fejlődés áll, ami a tavalyinál ugyan lassabb lesz, de dinamikus marad - hangzott el Harmati Lászlónak, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. vezérigazgató-helyettesének az Otthon Európában című konferencián elmondott beszédében.

Számítások alapján kimutatta, hogy az Európai Unió (EU) a magyar gazdaságra leginkább hasonlító négy tagállamában (Portugália, Görögország, Spanyolország, Írország) az elmúlt tíz évben az átlagos piaci növekedés évente 6,5 százalék volt.

Ezt az ütemet feltételezve Magyarország esetében 2015-ig a jelzáloghitelek állományának a GDP-hez viszonyított aránya nem érné el a 12 százalékot sem, ám a szakértő úgy véli, hogy a magyar piacban ennél nagyobb fejlődési tartalékok vannak. Az EU-ban ez az arány átlag 40 százalék, ami nominálisan 3,9 ezer milliárd euró kintlevőséget jelent. Magyarországon az ingatlanoknak csak 20 százaléka terhelt jelzáloghitellel, ez szintén azt mutatja, hogy vannak tartalékok ezen a területen.

Harmati az átlagos hitelek mértékével - információink szerint a szerződések háromnegyede 4-5 milliós kölcsönökből áll - cáfolta azokat a kormányzati kijelentéseket, hogy a spekulatív hitelfelvétel mozgatná a piacot.

Idővel az EU-ban szokásos arányokhoz közelednek a piaci jelzálogkamatok is. Az átlagosan 7-10 százalékos állami támogatás következményeként a magyar kamatlábak máris EU-szinten állnak, mivel ott 4 és 6,7 százalék között szóródik a kölcsönök kamatterhe. Magyarországon az állami támogatás nélküli kamatok még 14 százalék körül alakulnak. Görögországban hasonlóan magasak (13 százalék körüliek) voltak a kamatlábak, de az euró bevezetése előtti két évben látványosan zuhanva, 6 százalék alá estek a valutaváltás idejére. A piaci körülmények között is alacsony kamatszint megkérdőjelezi a fiskális politika félelmeit az elszaladó támogatási szükségletektől - utalt rá előadásában Harmati. Megfigyelők kiemelik, hogy a régebbi hitelekhez járó állami támogatás összege is folyamatosan esik, mert a régi jelzáloglevelek kamatperiódusonként csökkenő kamatlába idővel tovább apasztja az állami támogatás igényét.

Forrás: NAPI Online

 Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére