HÍREK  
 


Egyre kisebb lakások épülnek (2003.04.13)

Tavaly nőtt ugyan Magyarországon a lakásépítési kedv, ám az újonnan átadott lakások száma továbbra is elmarad a hosszú távú optimumnak tartott 40 ezertől. Idén az első két hónapban - főként a rossz idő miatt - alacsony volt az ágazat aktivitása.

A múlt évben 12 százalékkal emelkedett a használatba vett új lakások száma, ám ez még mindig messze van a szakértők által hosszú távú célnak tartott évi negyvenezres ütemtől. Tavaly ugyanis 30,5 ezer lakásra adtak ki a hatóságok használatba vételi engedélyt. Az építési engedélyek száma viszont nem növekedett, hanem a 2001-es érték közelében maradt: 2002-ben 48,8 ezer volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a lakásépítési kedv elsősorban a fővárosban nőtt, éves szinten a növekedés 46 százalék volt, annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben megállt. Az új lakásoknál a városokban szintén volt növekedés, ám csupán 16 százalék. A jelek szerint a községekben megtorpant a bővülés, sőt 2002-ben az építési és a használatba vételi engedélyek száma egyaránt elmaradt az egy évvel korábbitól.
Immár tartós tendencia a többlakásos épületek térnyerése. 2002-ben viszont ez már együtt járt a kis alapterületű lakások arányának növekedésével. A megváltozott lakásépítési szerkezet nyomán újabb 3 négyzetméterrel csökkent a lakások átlagos alapterülete, így az már csupán 94 négyzetméter. A tendencia folytatódására utal, hogy az új engedélyek szerint az építtetők a jövőben több három- és ennél több lakásos épületet, a jelenleginél kisebb átlagos alapterületű lakásokat terveznek.
Tavaly új életre kelt a bérlakáspiac. Ezt jelzi, hogy a korábbi évekkel szemben ma már nem csak jelképes az önkormányzatok építtetői szerepvállalása, tavaly mintegy 1300 lakást építtettek. Vállalkozói építésként több mint 9 ezer új lakást vettek használatba 2002-ben. A természetes személyek által épített lakások aránya 74-ről 63 százalékra mérséklődött a múlt év folyamán.
Egyelőre kérdéses, hogy milyen lesz a 2003-as esztendő. Annyi biztos, hogy az első két hónapban - részben a hó miatt - jócskán elmaradt az építőipari forgalom a tavalyitól. A rossz évkezdetet jelezte, hogy januárban az építőipari termelés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - a KSH adatai szerint. A legnagyobb, legalább 300 főt foglalkoztató szervezetek termelése az előző év januárjához képest csaknem 40 százalékkal csökkent. Az építőanyag-forgalmazók reményei szerint a márciusban kezdődött élénkülés képes ellensúlyozni az elmaradást. A forgalomra a hitelkamatszinten kívül a lakástámogatási rendszer jövőjével kapcsolatos hírek hatnak.
Csupán ötezer lakás szűnt meg 2002-ben. Ez 25 százalékkal kevesebb az előző évinél. A megszűnés két fő oka a lakásépítés miatti bontás, valamint az avulás volt. A KSH adatai szerint tavaly mintegy 14 ezer nem lakóépületre kértek építési engedélyt, ezek együttes alapterülete 3,6 millió négyzetméter. Az alapterület szerint számolva a legnagyobb növekedés a szállodaiparban és a vendéglátás területén mutatkozik, míg a legnagyobb csökkenést az oktatási és az egészségügyi beruházások "produkálták”.

 Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére