HÍREK  
 


MSZP plusz 60 milliárddal nem tud sorvadni a lakástámogatás
(2003.08.04)

"A fiatal házasok 2-10 millió forint hitelt tudtak felvenni, többségük önkormányzati támogatással, és így havi 50 ezer forint helyett 70 ezer forintot kellene fizetniük."

Az MDF-frakció tiltakozik a lakástámogatási rendszer "elsorvasztása" miatt - hangzott el a képviselőcsoport csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az MDF visszautasítja azt az elképzelést, hogy megszüntetik az adójóváírást a lakáshitelek után - mondta Ékes József képviselő.

Hozzátette: a fiatal házasok 2-10 millió forint hitelt tudtak felvenni, többségük önkormányzati támogatással, és ez a módosítás azt jelentené, hogy havi 50 ezer forint helyett 70 ezer forintot kellene fizetniük. "A fiatal házasok 95 százalékának fizetését és lakásvásárlását nem szabadna egy miniszteri fizetéshez, vagy egy miniszteri lakásvásárláshoz hasonlítani" - közölte Ékes József.

Pettkó András szerint a kormány a lakáshitelezés ügyében csak ígérgetett, félrevezette a választópolgárokat. "Ha a kormány az Országgyűlés őszi ülésszakára nem nyújtja be a lakáskérdés megoldásával kapcsolatos törvényjavaslatait, akkor ismét bebizonyosodik tehetetlensége, és az, hogy programjának ezen pontja is csupán színes, választási lufi volt" - mondta a képviselő.
Fidesz: a kormány az embereken akar spórolni
Az igazságosság leple alatt a kormány valójában spórolni akar az embereken azzal, hogy szűkíteni kívánja a lakáshitelekkel kapcsolatos adójóváírás kereteit - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet Nyitrai Zsolttal (Fidesz) közösen tartott.

Bejelentette: a Fidesz képviselői írásbeli kérdéssel fordulnak az ügyben Medgyessy Péter miniszterelnökhöz. "Előjött a kormányból a bankárstílus" - fűzte hozzá a képviselő. Szijjártó Péter megfogalmazása szerint "szorul a hurok a magyar állampolgárok nyaka körül". Mint mondta, a kormány "gazdaságpolitikai koncepciótlansága" eléri már az emberek otthonát is.

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) figyelmeztette a kormányt a magyar gazdaság állapotának romlására. Nyitrai Zsolt úgy vélekedett, hogy a Pénzügyminisztériumnak az adójóváírásról nem csak a szocialista frakcióval kellene egyeztetnie, hanem az érintettekkel, a hitelfelvevőkkel is. Véleménye szerint erre a lépésre a szocialisták már a választások előtt készültek.
MSZP: Plusz 60 milliárd lakástámogatásra
Az ellenzéki képviselők állításával ellentétben, a jövő évben a költségvetésben a kormány nem kevesebbet, hanem 60 milliárd forinttal többet szán a lakástámogatásra - közölte Göndör István, a szocialista frakció helyettes vezetője csütörtökön az MTI-vel, a Fidesz és az MDF sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Mint mondta, emelkedik a lakást építő gyermekes családok és a gyereket vállaló fiatalok szociálpolitikai támogatása, amely egy gyerek után 800 ezer, két gyerek után 2 millió, három gyerek után 3,2 millió forint lesz. "Ez azt jelenti, hogy ha egy fiatal pár két gyereket vállal, nem kell sok évig várnia a lakásra, hanem saját tőkeként használva a szociálpolitikai támogatást, azonnal kaphat kedvezményes lakáshitelt" - emelte ki a politikus.

Göndör István hangsúlyozta, hogy az egy gyermekes családok négyszer annyi, a két gyermekes családok pedig kétszer annyi szociálpolitikai támogatást kapnak 2004-ben, mint az Orbán-kormány idején. "A szocialisták azt akarják, hogy igazságosabbá váljon a lakástámogatási rendszer, annak érdekében tárgyalnak a Pénzügyminisztériummal, hogy a megnövelt szociálpolitikai támogatás és a kedvezményes lakáshitel mellett a rászoruló lakásvásárlók továbbra is részesüljenek adókedvezményben" - tette hozzá.

Nevetségesnek nevezte, hogy az a Fidesz vádolja a kormányt "bankárstílussal", a gazdagok támogatásával, amelyik a legnagyobb lakástámogatást a leggazdagabbaknak adta. "Így fordulhatott elő, hogy aki 30 milliós kölcsönből 60 milliós villát épített, az havonta százkilencvenezer forint támogatást kapott mások adójából, míg a több gyerekes szegény családok, a kisfizetésű fiatal párok az alacsony szociálpolitikai támogatás miatt hitelképtelenek voltak" - mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

MTI

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére