HÍREK  
 


Újdonságok az építőiparban
(2003.08.13)

Fényáteresztő beton építőelemek

A világszabadalommal védett magyar találmány új perspektívákat nyithat a modern építészetben. A LIGHTWEIGHT elnevezésű fényáteresztő beton optikai üvegszálak és finom beton keverékéből gyártható. Az üvegszálak kis méretüknél fogva úgy szervesülnek a finom betonnal, mint a kis kavicsok. Ennél fogva egy szerkezetében és felületében is homogén, új anyag jön létre. Az ezzel a technológiával gyártható építőelemek téglaként, vagy alulról megvilágítható járófelületként is alkalmazhatók. Mivel az optikai üvegszálak akár 20 méterig veszteség nélkül vezetik a fényt, az új építőelemekkel gyakorlatilag méteres fényáteresztő falak építése is lehetséges. A termék jelenleg a kutatás – fejlesztés periódusában van, de a feltaláló, Losonci Áron elmondása szerint akár egy éven belül gyártási fázisba is kerülhet. Az új termék felhasználására már most vannak hazai és külföldi érdeklődők is. Azt azonban még nem lehet tudni, hol és ki fogja gyártani. A termékről bővebben a www.lightweight.on.to weboldalon lehet információkat szerezni.

ÉMI minősített új hanggátló ajtó

Az AFT Akusztika Kft. 2000 nyarán nagy léghanggátlású nyílászáró család fejlesztésébe kezdett. Ez a fejlesztés elsősorban arra irányult, hogy a gyakorlatban alkalmazott hanggátló ajtókhoz képest a kis frekvenciás tartományban jobb hanggátlási tulajdonsággal rendelkező nyílászárók kerüljenek piacra. Az LHG elnevezésű nagy léghanggátlású nyílászáró család fejlesztésének eredményeként 2003 márciusában egy prototípus vizsgálata ÉMI laboratóriumi vizsgálata megtörtént. A vizsgálatok igazolták, hogy az az Rw= 42dB – es hanggátlású ajtószerkezet kisfrekvenciás hanggátlása több dB-vel jobb az általában alkalmazott, ugyanezen hanggátlási értéket mutató nyílászárókhoz képest. Ezt a jó értéket az a szabadalmaztatott szendvicsszerkezet eredményezi, amelyet több réteg nagy nyomáson préselt ragasztott keményfa és polimer alkot. Külső borítása fafurnér vagy strukturált fémlemez, melyek jól illeszkednek a belső tér, pl. fa akusztikai elemeihez. Az LHG típusú ajtók nagy hanggátlást biztosító betonnal feltölthető acélmag tokkal készülnek, melyet furnérozott fa toktartó zár le. Az ajtólap üvegezéssel, és homlokzati nyílászáró formában is forgalomba kerül.


Könnyű, de minőségi

A "készház" drágább a hagyományosnál, de mégis keresett, elfogadott termék Ausztriában, sőt ma már itt-ott Magyarországon is. A "gyárilag" garantált minőség mellett a gyorsaság, a divatosság, a nagy választék az, ami meggyőzi az embereket.
Ausztriában az egyedi építésű - a mi fogalmaink szerint is családi házas jellegű - lakásoknak a fele úgynevezett saját erős kategóriába sorolható, s bizony nem kis részük "fusiban", nehezen garantálható árakon készül el. Az itt érdekelt üzleti körök, építőipari vállalkozások azok, amelyek igen nagy esetsűrűséggel lépnek fel a minőségi könnyűszerkezetes készházak gyártói és értékesítői ellen. Persze érthetően, hiszen piaci érdekeiket látják veszélyeztetve a körülbelül két évtizede elindult s azóta léptéket váltott technológia miatt. A számok a "készházasok" üzleti sikerét igazolják, hiszen Ausztriában már a családi házak 33 százalékát ők adják el.

Tetőfedést kiváltó Pannon Solar TIK Napkollektor család

A tetőbe integrált kollektorokat a tető szerkezetébe lehet beépíteni, ami által a letakart területen teljesen kiváltható a tetőfedőanyag. A PS TIK napkollektorokat többféle kivitelben forgalmazzák. A Normál típus 2x1 m-es raszterra fektethető, téglalapba írható tetőbe integrált kollektor mező, feketekróm abszorberrel, solar üvegezéssel, alsó cseppentő bádogszegéllyel. A Fogazott típus azonos paraméterekkel, de 1x1 m-es raszterra fektethető. A Ferde típus a tető vonalát követő, szabálytalan alakú tetőbe integrált kollektor mező. Kifejlesztettek egy kompakt kollektor csomagot azok számára, akik otthon saját kezűleg szeretnék kifejleszteni kollektoros rendszerüket. A kompakt kollektor hordozható, egyszerűen szerelhető, modulárisan tovább bővíthető.

Új beltéri, kétrétegű üvegfalszerkezet

A SCHÜCO FW50+ függönyfal rendszer elemeire épül. Kombinálható a hőhidas Royal S 120 N tolóajtó rendszerrel. Így attraktív, nagy üvegfelületű, jó hangszigetelő, flexibilis térelválasztó elemeket kapunk. A SCHÜCO Royal S 120, 120N tolóajtó profilrendszer teherbírása 250 kg szárnysúlyig biztosított, betörési osztályba sorolása WK 3.

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére