HÍREK  
 


Telek áfa, igen-nem?
(2003.10.30)

A lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény szigorítása némileg ugyan enyhülne, de a telek 25 százalékos áfája maradna. Egyebek mellett erről is döntött tegnap délután a parlament költségvetési bizottsága.

A parlament költségvetési bizottsága tegnap tárgyalta az adó- és járuléktörvényekhez benyújtott képviselői módosító indítványokat. A Pénzügyminisztérium zömében Kékesi Tibor (MSZP) és Bőhm András (SZDSZ) javaslatait támogatta. De térjünk a részletekre.
Jauernik István és Farkas Imre MSZP-s képviselők indítványa az volt, hogy használt lakásnál az éves törlesztőrészlet harminc százaléka helyett annak negyven százaléka legyen az igénybe vehető adókedvezmény. Az indítványt a bizottság elfogadta. Továbbra is maradna viszont a nyolcmillió forintos hitelmaximum.

Csabai Lászlóné és Jauernik István tompítani igyekezett azt a kormányindítványt, amely az évi négymillió forint feletti jövedelemnél megszüntetné a lakáshitelek utáni személyijövedelemadó- (szja-) kedvezményt. Az indítványuk az volt, hogy az a személy vagy házastársa, aki gyermekápolási segélyben (gyes) részesül, ötmillió forintos éves jövedelemig vehessen igénybe ilyen kedvezményt. A Pénzügyminisztérium képviselője a javaslatot elvetette, de a bizottság támogatta. Csabai Lászlóné és Jauernik István azt is javasolták, hogy az szja-kedvezmény négyéves határideje emelkedjen meg egy-egy évvel minden gyermekre számolva, aki után szocpol támogatást nem vettek igénybe.

László Csaba az MSZP tegnap esti rendezvényén azt mondta: úgy érzi, jó esély van arra, hogy a parlament megszavazza az adótörvényeket, s nem növelik meg a tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt.

Némi vita után a bizottság és a Pénzügyminisztérium képviselője is elutasította Jauernik István ama javaslatát, amely a tízmillió forint feletti jövedelmekre egy új, 46 százalékos szja-kulcsot javasolt. A képviselő azzal érvelt, hogy az így befolyó 20,5 milliárd forint az önkormányzatok támogatását szolgálná.

Adómentes lenne a bírákat, ügyészeket megillető ruhapénz, valamint az államháztartási forrásból pályázat útján biztosított számítógép-, illetve internethasználat is akkor, ha ezt utalvány formájában kapja valaki. Az utalvány összege azonban nem lehetne több évi ötvenezer forintnál. A tüzelőanyagok közül a 15 százalékos áfakulcs alá kerülne a tőzeg és a tűzifa, viszont maradna a 25 százalékos kulcs alatt a napkollektor. Ez azért lenne érdekes, mert idáig az állam egyedül a kedvezményes áfakulccsal támogatta ezt az energiahasznosítót. Nem kerülne be az ötszázalékos áfakulcs alá sem a folyóirat, sem a kotta, sem a térkép.
S ami a legfontosabb: támogatták az építési telkek 25 százalékos áfáját.

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére