HÍREK  
 


Telek-áfa?
(2003.11.26)

A hét elején megszavazta a parlament a jövő évi adótörvényeket és benne a korábban nagy szakmai felzúdulást kiváltó 25 százalékos telekáfa január elsejei bevezetését. Találgatni most már csak arról lehet, hogy vajon milyen hatással lesz ez a lépés az idei piaci mozgásokra, illetve a jövőbeni értékesítési lehetőségekre.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy az év hátralévő másfél hónapjában talán soha nem látott újlakás-értékesítési láz tör majd ki, hiszen a törvény szerint az idén megkötött és a földhivatalhoz eljuttatott adásvételi szerződésekre még nem vonatkozik a megemelt áfakötelezettség. Ez viszont azt jelenti, hogy jelentősen megnőhet a kínálat, ami a vevők malmára hajthatja a vizet, mivel a kereslet hirtelen nem emelkedik meg. Hacsak nem a vevők is előre hozzák jövő évi vásárlásaikat, és esetleg kedvezményes hitelt vesznek fel, ami pedig a bankoknak bolt. (Persze az ijesztgetések dacára a pénzintézetek bőven megtalálták eddig is a számításukat, s a kormányzat évközi korrekciós intézkedései után sem lankadt a lakáshitelt igénylők érdeklődése.) Ha viszont a kereslet nem nő meghatározó módon, akkor az értékesítési kényszerben lévő eladók talán még árat is csökkentenek.
Mi várható jövőre? A szakemberek egy része szerint nyolcszázalékos áremelkedést hoz a telekáfa. Ez magában foglalná az áfanövekmény egy részét, valamint az inflációt. Ez azonban csupán egy asztali számítás, feltételezés, amit a nem markánsan növekvő kereslet azonnal keresztülhúzhat. Továbbá nem árt figyelembe vennünk, hogy a magas árakat már az idén sem fogadta el túlzottan a piac. Jövőre mitől változna ez igazán? Magyarán, nem gondolom, hogy jelentősen növekedhetnek az árak. Ha viszont az eladók mégis az adó egy részének áthárításában, jelesül áremelésben gondolkodnak, akkor nehézségeik támadhatnak az értékesítésben. Ez pedig megpezsdítheti a használt lakások iránti érdeklődést, ami esetleg növelheti azon a területen az árakat. S ne feledkezzünk meg a telkek piacáról se, ahol jelentős élénkülés várható az év végéig.

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére