HÍREK  
 


A korszerűsítés a lakáshitel aduja
(2003.12.16)

Még nem veszett el minden. Az államilag támogatott lakáshitelre vágyók még mindig folyamodhatnak korszerűsítési kölcsönért. Ez akár 15 millió forintot is jelent készpénzben, amit két évig még a bankban lehet hagyni.

Azoknak is lehetőségük van a héten a rendkívül kedvezményes lakáshitelhez jutni, akiknek nem sikerült december 12-i dátummal adásvételi szerződést kötni. A „régi” feltételű támogatott kölcsönt a jelenlegi lakásra is fel lehet venni ugyanis – és ehhez még építési engedély beszerzésére sincs szükség. Az akár 15 millió forintot is elérő kedvezményes hitel megszerzéséhez elég egy kockás lapra írt hevenyészett számítás, a meglévő lakás tulajdoni lapja, egy munkáltatói keresetigazolás és egy személyi igazolvány – no meg egy kitöltött hitelkérő lap. A konstrukció további előnye, hogy ilyenkor a hitelfelvevő egy összegben előre megkaphatja a kért összeget. Ráadásul a pénzt se kell azonnal elkölteni: másfél-két évig anélkül lehet „ülni” a kedvezményes hitelen, hogy a beruházásba bárki is belefogna.

A jelzálogalapú lakáshiteleket négy célra lehet felvenni: lakásvásárlásra, bővítésre vagy új lakás építésére, illetve a meglévő otthon korszerűsítésére. A kölcsönök megszerzésénél egységes követelmény a munkáltatói keresetigazolás, a kitöltött hitelkérelem és a személyi. Az első három hitelcél megvalósításának igazolásához és az ezekhez kapcsolódó igénylés benyújtásához azonban különleges papírokat kell beszerezni.

Vásárlás esetén a mostani feltételű, még igencsak támogatott kamatú hitel megszerzéséhez szükség van még a legkésőbb december 12-i dátummal megkötött adásvételi szerződésre. Mégpedig olyan szerződésre, amelyet még a banki benyújtás előtt érkeztettek a földhivatalhoz. Építkezésre vagy a lakás bővítésére felvett kölcsönnél építési engedélyre van szükség.

A későn ébredők egyetlen esélye a korszerűsítési hitel, amelyet a már meglévő lakás felújítására lehet felvenni – amennyiben ez a felújítás megfelel a jogszabályban leírtaknak. Ha a tervezett beruházás nem igényel építési engedélyt, ezt a kölcsönt minden gond nélkül meg lehet szerezni.

A szokásos papírokon kívül a bank egy előzetes költségvetést kér csupán a korszerűsítési hitelhez – ez egy papíron elvégzett kalkuláció arról, hogy az egyes műveletek mennyibe kerülnek. Le kell írni, hogy a tervezett fűtés- vagy villanyvezeték-csere mennyibe kerülhet – mivel azonban központi fűtést ugyanúgy létre lehet hozni négyszázezer forintból, ahogyan hárommillióból is, a hitelfelvevő szabadsága meglehetősen nagy.

Persze ezenkívül egy fedezetül szolgáló ingatlanra is szükség van – erre jegyzik majd be a jelzálogjogot. A földhivataltól beszerzendő tulajdoni lapnak „tisztának” kell azonban lennie a fedezetül felajánlott ingatlan esetében. Vagyis a tulajdoni jognak nem szabad csupán a széljegyen szerepelnie, és a házon (lakáson) más tartozás sem lehet.

Szükséges még egy keresetet igazoló dokumentum és a hitelképesség is. Az FHB – illetve a kölcsöneit forgalmazó többi bank –, valamint a HVB tart jövedelemvizsgálatot: itt nem csupán az ingatlan értéke számít a hitel megítélésekor, hanem a felvevő keresete (illetve vagyoni helyzetéből kikövetkeztethető jövedelme) is. Az OTP Banknál csak az ingatlan értékét vizsgálják, ezenkívül csak a keresetvégző tevékenységről kérnek igazolást – jövedelemvizsgálat itt nincs.

A felvehető hitel összege a fedezetül felajánlott ingatlan értékétől függ: általában a piaci ár fele vehető fel korszerűsítési hitelként is. Amíg az OTP-nél ez az egyetlen mérce, addig az FHB-nál és a HVB-nél már a jövedelmi viszonyok is számítanak: itt a teljes havi jövedelem harmada lehet a törlesztőrészlet. Havi nettó százezer forintos keresettel – húsz évre – a körülbelül 4,5 millió forint vehető itt fel – ám lehet még kezest is bevonni, ha a pénz így nem lenne elég.

A fedezeten, illetve (az FHB és a HVB esetében) a jövedelmen kívül azonban a hitel bírálatakor a bankok csak a jogosultságot nézik. Vagyis azt, hogy a papíron szereplő beruházás megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Azt a bank nem igazán vizsgálja, hogy a benyújtott kalkuláció mennyiben felel meg az igénylő valós elképzeléseinek - erre az igencsak szélsőséges építőipari költségek miatt nincs is nagyon lehetősége. Ha a hitelfelvevő teljesíti a törvényes feltételeket, és a kalkuláció is valósnak tűnik, a bank folyósítja a hitelt. A szerződés aláírása után a kért összeget az OTP és az FHB minden további nélkül átutalja -a HVB esetében ez csak 3 milliós hitelösszegig van így, e felett a folyósítás részletekben, készültségi fok szerint történik. A HVB a 3 milliós kölcsön segítségével készülő beruházásra csak hat hónapot ad – az ennél nagyobb volumenű korszerűsítésre pedig másfél évet. Az FHB a 18 hónapot mindenképpen kivárja. Az OTP Bank a legtürelmesebb: akár a jogszabályban engedélyezett maximális időt, a három évet is megvárja, és csak ezt követően kezd érdeklődni a hitel felhasználásáról.

Azt a banknak kell ellenőriznie, hogy a kölcsönt a megfelelő módon használták-e fel. Az ellenőrzés az FHB-nál és a HVB-nél helyszíni szemlét jelent(het): szakértők megnézik, hogy elkészült-e a beruházás. Az OTP-nél azt kérik, hogy a számlákat vigye be az ügyfél.

Arról egyébként nem igazán hallani, hogy a bankok amiatt vették volna vissza a kölcsönt, mert úgy találták: nem a megfelelő célra használták azt fel. Arra a pénzintézetnek nincs is joga, hogy a helyszíni szemlén kívül mással ellenőrizzen. A szemlézési jogot szerződésben kötik ki, azt viszont, hogy az ügyfél bizonylatokkal (számlákkal, szerződésekkel, vagy az egyébként nem túl nehezen beszerezhető blokkokkal) igazoljon, nem követelhetik meg. Erre az adóhatóságnak van joga. A pénzintézetekben egyébként felhívják a figyelmet arra is: a nem szabályosan felhasznált kölcsönökre jutó támogatást egy-egy adóhivatali ellenőrzés után vissza is veheti az APEH. Más kérdés, hogy a létszámleépítésekkel küzdő adóhatóságnak van-e elegendő ellenőre, hogy ezt megtegye.

NSZ - 2003. december 16. - Szerző: Várkonyi Iván


Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére