HÍREK  
 


Marad az ötmilliós lakáshitel-plafon (2004.03.29)

Nagyméretű lakás vagy második lakás megszerzését nem szabad az adófizetők pénzéből támogatni - derült ki a pénzügyminiszter szavaiból, aki szerint nem célszerű az ötmilliós plafon emelése.

Lehetséges-e hogy az állam keres a lakástámogatási rendszer jelenlegi formáján? - kérdezte többek között a NAPI Gazdaság hétfői cikkére is utalva Mádi László fideszes képviselő a parlament hétfői ülésén.
Mádi szerint tavaly a támogatások visszafogásától való félelem miatt futott fel a kedvezményes hitelek igénybevétele, míg az idén a megszorítások után már aggasztó a visszaesés.

A kormányzati lakáspolitikának két célja lehet: azon fiatalok támogatása, akiknek nincs más lehetőségük a lakásszerzésre, illetve azok segítése, akik esetében indokolt, hogy nagyobb, jobb helyen található lakáshoz jussanak - mondta válaszában Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter szerint nagyméretű lakás vagy második lakás megszerzését nem szabad az adófizetők pénzéből támogatni. Míg az előző ciklus elején 40 ezer forint illetékkedvezmény járt a fiataloknak, addig ma kétmilliót forintot kaphatnak, ha vállalják a két gyerek felnevelését, így indokolatlan a támogatások beszűküléséről beszélni - tette hozzá Draskovics. Mivel még az ötmillió forintos támogatott plafon is felette van a korábbi hitelfelvételek átlagának, ezért nem célszerű ennek emelése. A PM ugyanakkor nyitott az olyan javaslatokra, amelyek bővítik a támogatási rendszert, ugyanakkor nem fenyegetik a pénzügyi egyensúlyt, azaz a megtakarításokat nem szívja el a fogyasztás, fenyegetve ezzel a fizetési mérleget - mondta a miniszter.


Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére