HÍREK  
 


Kőművesek keletről
(2004.04.05)

Kevés a jó magyar építőmunkás
A romániai és ukrajnai vendégmunkások nélkül már nem tudna működni a magyar építőipar. A külföldi kőművesek olcsók, míg a hazait drágán is nehéz találni.
Különös helyzet állt elő mostanra a magyarországi építőiparban: a nyugat-európai nívón elkészülő épületeken kelet-európai kezek dolgoznak. A sokak által rossz szemmel nézett román és ukrán kőművesek ráadásul pótolhatatlanná váltak, harminc évesnél fiatalabb magyar állampolgárt gyakorlatilag nem lehet találni a hazai építőiparban - állítja Vermesy Sándor, a Strabag Rt. magasépítési ágazatvezetője. A Strabag egyik vidéki igazgatósága ugyan folytat saját munkaerőképzést, de a jelentkezők többségével szemben nem lehetnek igazi elvárásaik. Egyelőre a kelet-európai vendégmunkások jelentik a megoldást, számukra az itteni munka legalább anyagilag jó lehetőség.
A nemzetközi piacra készülő magyar építőipari vállalkozásokra egyre nagyobb teherként nehezedik a szakmunkások hiánya. A képzési rend évek óta megújításra vár, ám a szaktárca mind a mai napig nem tudott lépni az ügyben. Így ma is azt a szakmát tanítják, amire akad oktató. A később munkát adó cégek elvárásai senkit nem érdekelnek. Az elméleti tananyag és a gyakorlati technikák egyaránt elavultak, az iskolákból kikerülőket a cégek tanítják be maguknak, azután a kiképzett szakembert egy külföldi cég nagyobb fizetéssel elcsábítja. Megtévesztő a bérekről évről évre kiadott statisztika is. Ilyen kevés fizetésért ugyan ki tanul kőművesnek, ácsnak? Holott az építőipari vállalkozások jelentős része köztudottan zsebbe fizet. A hivatalosan minimálbérért dolgozók gyakorta kapnak kiegészítést zsebből-zsebbe. A szakma mégis szakmunkáshiánnyal küzd.
A kint toborzott román, ukrán emberek Magyarországon éhbérnek számító összegért dolgoznak. A gyakorta fekete munka után természetesen sem a cégek, sem a munkások nem fizetnek adót. Az ilyen feltételekkel foglalkoztatottak egy része azonban semmiféle szakképesítéssel nem rendelkezik.
Az építőipari cégek érdekvédelmi szervezete, az ÉVOSZ kész tervvel állt elő a feketemunka felszámolására. Irodát nyitnának néhány külföldi városban, ahol a hazai igények felmérése alapján toboroznának munkásokat fix fizetéssel, jogi és egészségügyi ellátással - legálisan. A munkás így többe kerülne, de a cégeknek nem kellene munkaügyi ellenőrzéstől tartani, ráadásul minőségi kifogások százait spórolnák meg maguknak.
Kizökkent a határidő
A fokozatosan terjedő hazai kőműveshiány mellett az átadási határidők is szorítják a kivitelezőket. Egy-egy komplett hipermarket felépítésére van, hogy csupán hat hónapot kap a generálkivitelező. Az építkezések időtartamát tekintve a magyarországi cégek már az uniós átlagot hozzák, ebből a szempontból a csatlakozás már csak formális előnyökkel jár. A Strabag magasépítési ágazatvezetője szerint azonban az uniós cégekkel mindenképpen bővülni fog az ajánlattevők köre, s remélhetően szigorodni fog a finanszírozás. A mai gyakorlat szerint ugyanis a bankok a cégek szerződésállományát finanszírozzák, ami oda vezetett, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdők újabb és újabb, akár jócskán áron aluli szerződések kötésében érdekeltek. Ha pedig egy generálkivitelező csődbe jut, rendszerint az alvállalkozók maradnak bajban. Pesten egy lakópark építése során pontosan ez történt: a fővállalkozó cég problémái miatt a megrendelő szerződést bontott, az alvállalkozó pedig kénytelen volt pereskedni. Végül kapott kártérítést, de akkora már a céget kénytelenek voltak eladni tulajdonosai.

NOL

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére