HÍREK  
 


Lakás önerő nélkül
(2004.08.04)

Úgy tűnik, a kormány nálunk is meghonosítja a jelzáloghitel-biztosítást. Így aki a törlesztést anyagilag bírja, minimális önerővel lakáshoz juthat.
Kanadában a második világháború utáni lakásgondok megoldására találták ki a jelzáloghitel-biztosítást. A leszerelt katonák a megvásárolni kívánt lakáson kívül más fedezettel nem rendelkeztek, így szükségszerűen kínálkozott a fedezetlen hitelrészre a biztosítás. Ma a vételár hetven százalékára adnak hitelt az ottani jelzálogbankok. A maradék harminc százalékra pedig (legfeljebb néhány százalékos önrészt leszámítva) ugyanaz a bank további hitelt nyújt, feltéve, hogy az állami tulajdonú jelzáloghitel-biztosító garanciát vállal rá. Az így meghitelezett rész nagysága, illetve a biztosítási díj attól függ, hogy ki mennyire jó adós. Nyilvántartják, hogy kinek mennyi hitele volt, és
azt mennyire pontosan fizette. A biztosítási díj egyébként alig emeli meg a törlesztőrészletet.
A jelzáloghitel-biztosító mára egy tőkeerős intézménnyé nőtte ki magát, de ahhoz, hogy megálljon a lábán, másfél évtizedre volt szükség. Napjainkban viszont a nyereségéből bérlakásokat is épít. Így aki a vásárolt lakás hitelét nem tudja törleszteni, az beköltözhet a biztosító által felkínált olcsó bérű lakásba. Nemrégiben egy magyar delegáció tanulmányozta Kanadában a hitelbiztosítást.

Az MSZP bôvítené a bérlakásprogramot

A szocialisták javasolni fogják, hogy 2005-ben növekedjen a panellakásprogramra fordítható összeg, és induljon el a bérlakásprogram. Ez utóbbiba bevonnák a több mint kétszázezer üresen álló magánlakást is. Ezt úgy kívánják elérni, hogy eltörölnék a lakás kiadását érintô húszszázalékos szja-t, amennyiben azt az önkormányzatoknak adnák bérbe.

Tapasztalataikat a gazdasági bizottság keretében működő lakásügyi albizottság elé tárták, ahol arra jutottak, nálunk is működőképes ez a modell. Ahhoz, hogy ügyfelek jelentkezhessenek a biztosítónál, a politikai döntéstől számítva még legalább két évre lesz szükség. Előbb Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, majd Horváth Csaba, az említett albizottság vezetője nyilatkozott arról, hogy meg kell teremteni az önerő nélküli lakásvásárlás feltételeit. Természetesen önerő nélkül csak az kaphat hitelt, aki képes a havi törlesztőrészleteket fizetni, illetve akinek a biztosítását vállalja a majdani biztosító.
Nemrégiben a lakásügyi albizottság osztrák szakértőket hallgatott meg, akik az ottani lakásfinanszírozási szisztémát vázolták. Ez két pilléren nyugszik. Az egyik egy olyan tartományi alap, amelyből kamatmentesen lehet lakáskölcsönhöz jutni. Az alapokat az állam töltötte fel, de ma már a törlesztőrészletek fedezik a hiteligényeket. A másik pillér a nálunk is működő kamattámogatás ottani változata. Horváth Csaba két hete még úgy nyilatkozott, hogy a kanadai és az osztrák modell versenyez egymással. Úgy tűnik, mára eldőlt, hogy a kanadai lesz a nyerő, bár megszorításról is hallani: csak fiatalok és csak az első lakást vásárolhatnák meg önerő nélkül.

Németh Géza

 

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére