HÍREK  
 


A Fészekrakó programról
(2005.02.01)

A kormány január 12-i ülésén második olvasatban is megtárgyalta és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még aznap aláírta azt a két rendeletet, amely Fészakrakó program néven ismert. Az egyik rendelet vadonatúj és a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szól, míg a második a lakásfinanszírozási kormányrendeletet módosítja. A Fészekrakó program előzményeként tartalmaz szabályokat egyebek mellett az idei személyi jövedelemadó törvény (a szociális célra bérbe adott lakás bére adómenetes), illetve a költségvetési törvény is (az állam a köztisztviselők és a fegyveres erők tagjai után kezességet vállal a közalkalmazottak, a bírák, ügyészek és az igazságügyi dolgozók lakáshiteleire is, mégpedig a vételár erejéig). A programot - annak elemeit - előbb összefoglalva, majd részletesen mutatjuk be. A közérthetőségre törekedve a szabályok egy részét leegyszerűsítettük, viszont ahol lehet, példákon illusztráljuk a lényeget.

A Fészekrakó program elemei

Állami kezesség

A kormány egy új rendeletben foglalta össze azt, hogy kiknek a lakáshitelei után és milyen feltételekkel vállal kezességet. "A fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól" címet viselő rendelet (a kezességet a sajtó garanciának is nevezi) a következő személyi feltételeket állítja fel: a kezesség a 30 év alatti házastársaknak, élettársaknak, valamint a szintén 30 év alatti, gyermeküket egyedül nevelő személyeknek jár. A lakás vásárlásához mindenképpen szükséges 10 százalék önerő, de ez nem jelent feltétlenül készpénzt. Az önerőbe ugyanis beszámít a szocpol kedvezmény (ennek a hivatalos neve: lakásépítési kedvezmény), a megelőlegezett szocpol, a lakás takarékpénztári megtakarítás és a munkaadói, valamint önkormányzati támogatás is. A bankok többnyire a vételár felét hitelezik meg "normál" jelzáloghitellel, az állami kezesség az e feletti hitelre szól. A kezesség díja a garantált hitel (egyszeri) 2 százaléka, de idén ezt az állam magára vállalja. A lakás vételára is limitált. Új lakás esetén Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió, másutt 12 millió forint. Használt lakásnál (ugyanebben a sorrendben) 12 millió illetve 8 millió forint.

Megemelt lakásépítési (szocpol) kedvezmény

A kormány megemelte a szocpol kedvezményt is. Február 1-től egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4 millió, három gyerek után 3,8 millió forint jár. A további gyerekek kedvezménye nem változott: 200 ezer forint gyermekenként.
Fiatalok otthonteremtési támogatása (fél szocpol kedvezmény)

Csak használt lakás vásárlására vehetik igénybe a 35 év alatti fiatal házaspárok, élettársak, valamint a gyermeküket egyedül nevelő személyek. Az összege: egy gyermek esetén 450 ezer, két gyermek esetén 1,2 millió, három gyermek esetén 1.9 millió forint. Minden további gyermek után 100 ezer forint jár. A vásárondó lakás vételára Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12 millió, mindenütt másutt 8 millió forint lehet.

Lakbértámogatás

A rászorultaknak jár csak, a feltételeket a helyi önkormányzat rendeletben határozza meg. Az állam - az önkormányzat pályázata alapján - a lakbér 30 százalékáig, legfeljebb 7 ezer forintot ad. Az önkormányzatnak legalább ennyit kell letennie, de többet is adhat.

Eddig tartanak a február 1-től életbe lépő, két kormányrendeletbe foglalt Fészekrakó program elemei. A parlament által ősszel módosított személyi jövedelemadó törvény egy - ebbe a sorba illő - más szabályt tartalmaz.

Lakbér adómentessége

Aki az üresen álló lakását szociális célra - legalább 5 évre - bérbe adja a helyi önkormányzatnak, annak nem kell a lakbér után adót fizetnie. (A "normál" lakbér adója 25 százalék.) Az ilyen lakásokba költöző rászorultaknak is jár a lakbértámogatás.

Az ez évre szóló költségvetési törvény kiterjesztette az eddig csak a köztisztviselőkre és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó - a lakáscélú, támogatott hitelek után járó - készfizető kezességet.

A közalkalmazottak (valamint bírák, ügyészek és igazságügyi dolgozók) lakáshitelének állami garanciája Annyiban különbözik a most bevezetett állami kezességvállalástól, hogy csak a kamattámogatású hitelek igénybevételére vonatkozik, viszont korhatár nélkül és nem kell díjat fizetni érte.


Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére