HÍREK  
 


Kevesen keresik a használt lakásokat (2005.03.30)

Hetekig, hónapokig tartó várakozásra kell felkészülnie annak, aki szabadulni szeretne lakásától. Az évről évre élénkülést hozó tavasz ellenére továbbra is alig-alig van kereslet az ingatlanpiacon, bár kétségtelen, hogy valamelyest megszaporodott a vevők száma. Ezzel együtt is jóval meghaladja az eladni vágyók száma a vásárlást fontolgatókét.

Az Ecostat felmérése is arról tanúskodik, hogy 2004-ben számottevően megnőtt a használt lakások kínálata, s mind hosszabb időt emészt fel ezek értékesítése. A tendencia egyébként változatlan, továbbra is elsősorban a nagy alapterületű belvárosi lakások és a kisebb, 30-40 négyzetméteres lakások keresettek. A lakótelepi kis otthonok is gyorsan gazdára találnak, ezek vonzereje kétségkívül az olcsóságuk. Ugyanakkor az 50 négyzetméternél nagyobb panellakások tulajdonosainak türelemmel kell lenniük, ha vevőt keresnek, hiszen ezek esetén a viszonylag nagyobb rezsiköltség sokak számára riasztó, ezért ebben a méretben könnyebb szabadulni a téglaépítésű házak lakásaitól.

Meglepő, de a hosszú várakozási idő nem jár együtt az ingatlanárak csökkenésével. A használt lakások tulajdonosai nemigen engednek áraikból, az elmúlt egy esztendőben mindössze 4,7 százalékos drágulás volt észlelhető a kínálati árakat tekintve. Mindennek oka abban rejlik, hogy az emberek legjelentősebb vagyontárgya a lakás, ezért nem szívesen értékesítik azt ráfizetéssel - magyarázta a Magyar Ingatlanmédia, Ingatlanpiaci Információ- és Adatszolgáltató Szövetség ügyvezető elnöke. Tilk László Géza elismerte: már az is visszaesésnek tekinthető, hogy nem is nagyon tudják emelni áraikat az ingatlantulajdonosok, ha nem akarják, hogy biztosan "beragadjanak" otthonaikba.

A használt lakások piacán tapasztalható túlkínálat természetesen tovagyűrűző hatását kifejti az új lakások piacán, hiszen emiatt kevesebben érdeklődnek az újépítésű lakások iránt. A frissen használatba vett otthonok vásárlói közül nagyjából minden harmadik család régi otthona értékesítéséből teremti elő a megvásárolni kívánt lakás árának nagyobbik részét. Mások első saját tulajdonú lakásukat szerzik be, de nem elhanyagolható azok száma sem, akik befektetési szándékkal tesznek szert második lakásukra.

A nehézségeket felismerve az új lakásépítők egyre szélesebb körben teszik lehetővé, hogy használt lakásuk beszámításával vegyék meg a kiszemelt otthont a költözni vágyók. Az újítás az Otthon Centrum nevéhez fűződik, amely értékesítőként könnyen "vállalta be", hogy egy-egy értékesebb ingatlan eladása esetén a vevő régi otthonát felveszi a kínálatába. A család a használt lakásból átköltözik az újba, aminek értékét a fejlesztők jellemtően 60-70 százalékban beszámítják, az összeg maradék részét pedig készpénzként vagy hitel segítségével fizeti ki a família.

Bár tagadhatatlan a használt és az új lakások piaca közti kölcsönhatás, a kisebb otthonok vevői nem elsősorban a továbbköltözők közül kerülnek ki - fogalmazott lapunknak Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója. A garzonok és a másfélszobás otthnok vevői gyakorta első lakásukat szerzik be, s számukra sok esetben vonzóbbak az újépítésű projektek a régi épületeknél. Visszafelé is van tehát kölcsönhatás, hiszen ez újabb vevőket von el a használt lakások piacától.

Népszabadság

 

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére