HÍREK  


 


Legfrissebb híreink az építőiparból

Kevesen keresik a használt lakásokat (2005.03.30)

Hetekig, hónapokig tartó várakozásra kell felkészülnie annak, aki szabadulni szeretne lakásától. Az évről évre élénkülést hozó tavasz ellenére továbbra is alig-alig van kereslet az ingatlanpiacon, bár kétségtelen, hogy valamelyest megszaporodott a vevők száma. Ezzel együtt is jóval meghaladja az eladni vágyók száma a vásárlást fontolgatókét.

További részletek>>>A Fészekrakó programról
(2005.02.01)

A kormány január 12-i ülésén második olvasatban is megtárgyalta és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még aznap aláírta azt a két rendeletet, amely Fészakrakó program néven ismert. Az egyik rendelet vadonatúj és a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szól, míg a második a lakásfinanszírozási kormányrendeletet módosítja.

További részletek>>>A fiataloknak kedvez az új lakáscsomag
(2004.12.28)

A kormány a fészekrakó program, az állami garanciaalap elindításával, illetve a lakbértámogatás módosításával akar a lakáshelyzeten javítani. Az új kedvezmények februártól léphetnek életbe.

További részletek>>>Megváltozik a lakástámogatási rendszer
(2004.12.07)

Jelentősen, átalakul 2005-től a lakástámogatások rendszere - jelentette be a szerdai kormányülést követően a miniszterelnök. A kormányfő aláhúzta: a változások célja, hogy igazságosabbá tegyék az otthonra váró fiatalok lakásvásárlási lehetőségeit.

További részletek>>>A lakástámogatási rendszer bővítése élénkíti a gazdaságot (2004.11.30)

A lakástámogatási rendszer bővítése élénkíti a gazdaságot. Mások szerint a magyar ember elsősorban alternatív nyugdíjalapként kezeli lakását.

További részletek>>>Teljes hiteldíjmutató: jövőre a lakáshiteleknél is
(2004.07.23)

Január elsején lép életbe az a törvénymódosítás, amely kötelezővé teszi a teljes hiteldíjmutató (THM) feltüntetését a lakáshiteleknél is. Sőt, előír egy olyan speciális THM-számítási módot is, amelynek segítségével összehasonlíthatók lesznek a bankok által reklámozott devizakölcsönök.

További részletek>>>Egyre több a banki kintlévőség -
Programozott behajtás (2004.08.10)

Nemrégiben jelent meg a GfK Piackutató felmérése a hazai lakosság megtakarítási szokásairól, melyből kiderült, hogy a tartalékolási hajlandóság más európai országokhoz képest nálunk sokkal alacsonyabb.

További részletek>>>Lakás önerő nélkül
(2004.08.04)

Úgy tűnik, a kormány nálunk is meghonosítja a jelzáloghitel-biztosítást. Így aki a törlesztést anyagilag bírja, minimális önerővel lakáshoz juthat.

További részletek>>>Képviselet nélkül az építésügy (2004.07.08)

Annak ellenére, hogy van Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, a helyzet rosszabb, mint azelőtt: a közbeszerzéseken az adósságokkal terhelt cégek túl olcsón vállalják el a kivitelezést, a PPP finanszírozási technikával épülő projektek esetében elmaradt a részletek előzetes tisztázása. Ezt állítja Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

További részletek>>>Korszerű a könnyűszerkezet (2004.07.04)

Időtállóságát tekintve ugyanazoknak a minőségi és garanciális feltételeknek kell megfelelnie a könnyűszerkezetes házaknak, mint a hagyományos technológiával készülteknek. A fő különbség az, hogy esetükben szinte minden a gyárban dől el. Éppen ezért a vevőnek ügyelnie kell arra, hogy valamennyi igényét még időben, a szerződés aláírását megelőzően jelezze.

További részletek>>>Kész a lakásszövetkezeti törvény (2004.07.04)

Ha a lakásszövetkezet tagja fél évig nem fizeti a fenntartási költséget, jelzálog jegyezhető be a lakására. Ha eladja azt, akkor a tartozásairól igazolást kérhet az igazgatóságtól. Egyebek mellett ezt tartalmazza a parlament előtt lévő lakásszövetkezeti törvény, amely várhatóan jövő év január elsején lép hatályba...

További részletek>>>Gyorsul a gazdaság növekedése
(2004.05.30)

A GKI Gazdaságkutató Intézet elérhetőnek tartja a kormányzat 4,6 százalékos államháztartási hiánycélját, ám ha az évközi adatok ennél nagyobb hiányt mutatnak, a kutatók szerint további, a bevételeket növelő vagy a kiadásokat csökkentő lépések várhatóak.

További részletek>>>


A lakáscélú hitel adókedvezménye (2004.05.18)

A lakáscélú hitel adósaként (adóstársként) szereplő magánszemély a lakáscélú felhasználásra felvett hitel után által az adóévben tőke, kamat és járulékos költség címen általa megfizetett törlesztés 40 százalékával, legfeljebb évi 120 ezer forinttal csökkentheti az összevont adóalapjának adóját.

További részletek>>>


Termékbiztonság (2004.04.30)

Az Európai Unió belső piacán csak azok a termékek hozhatók forgalomba, amelyek a rájuk vonatkozó termékbiztonsági követelményeknek és irányelveknek maradéktalanul megfelelnek.

További részletek>>>


Van remény (2004.04.05)

Hamarosan nyílik a budapesti Lakásvásár, amelyen száz kiállító több ezer lakást kínál majd. Soha ennyi kiállító nem várta még az érdeklődőket, ami azt is jelzi, hogy az elmúlt hónapok apátiája, pesszimizmusa után az építők és forgalmazók ismét reménykednek a forgalom felfutásában.

További részletek>>>Kőművesek keletről
(2004.04.05)

Kevés a jó magyar építőmunkás
A romániai és ukrajnai vendégmunkások nélkül már nem tudna működni a magyar építőipar. A külföldi kőművesek olcsók, míg a hazait drágán is nehéz találni.

További részletek>>>Marad az ötmilliós lakáshitel-plafon (2004.03.29)

Nagyméretű lakás vagy második lakás megszerzését nem szabad az adófizetők pénzéből támogatni - derült ki a pénzügyminiszter szavaiból, aki szerint nem célszerű az ötmilliós plafon emelése.

További részletek>>>Hullámvasúton (2004.03.29)

A lakáshitelkamatokat aligha nyomja le a jegybank hétfői negyedszázalék pontos kurtítása. A gazdasági elemzők többre számíthattak, amikor kivárásra biztatták a kölcsönkérőket. Nem jött be a hitelkérelmek drasztikus visszaeséséről szóló jóslat sem. A lakáshitelek hullámvasútja ismét felfelé tart.

További részletek>>>Újra változhat a lakáshitel-rendelet (2004.03.04)

Két ponton is módosítanák a lakáshitelek kamattámogatásáról szóló kormányrendeletet - értesült a Napi Gazdaság. A jelenlegi 5 millió forintról 8-10 millió forintra növelnék a használt lakásra felvehető hitelösszeg felső határát, illetve bővítenék a lakáskorszerűsítés kategóriáját.

További részletek>>>GKI: jobb a gazdaság, mint a híre
(2004.02.15)

Lényegesen jobb a magyar gazdaság helyzete, mint hazai és nemzetközi befektetői megítélése. A bizalomhiány oka, hogy nem volt elég következetes az ország gazdaságának irányítása, minden téma túlpolitizálttá vált. A kormánynak vissza kell szereznie gazdaságpolitikájának hitelességének - összegezte a GKI Rt-nek a korábbihoz képest némileg módosított helyzetértékelését és előrejelzését Vértes András, a társaság elnöke.

További részletek>>>Bővülő beruházás-ösztönzés
(2004.02.13)

Beruházásösztönzési célú pályázatokra 12,2 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 3,8 milliárd forint hazai, 8,3 milliárd pedig társfinanszírozásban hazai és európai uniós forrás - közölte tegnapi tájékozatóján Erdősi Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főigazgatója.

További részletek>>>Itt az idő! (2004.02.01)

Lassan elérkezett a pillanat, amikor az építőiparban meg kell tenni az első lépéseket. Aki idén szeretne beköltözni új otthonába, fel kell vegye a kapcsolatot a tervezőkkel. Ugyanis az építési kérelmek elbírálása - a tavalyi év statisztikája alapján - hosszadalmas idő. Március, áprilisi kezdéshez el kell indítani a tervezés folyamatát. Az építkezéseknek meg vannak a saját kivitelezési idejük, amiket nem lehet siettetni, hogy az év végén birtokba vegyük új otthonunkat cselekednünk kell.GKM pályázatok (2004.01.25)

Újra lehetőség nyílt, hogy az érdeklődők zavartalanul letölthessék a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 2004. évi pályázati kiírásait (www.gkm.hu).A korszerűsítés a lakáshitel aduja (2003.12.16)

Még nem veszett el minden. Az államilag támogatott lakáshitelre vágyók még mindig folyamodhatnak korszerűsítési kölcsönért. Ez akár 15 millió forintot is jelent készpénzben, amit két évig még a bankban lehet hagyni.

További részletek>>>


A lakástámogatás új szabályai (2003.12.13)

A lakáshitel-támogatás szerdán bejelentett szigorításairól eltérő, egymásnak ellentmondó információkat adtak lapunknak a bankok, ami érthető is, hiszen a rendelet szövegének ismerete nélkül a hitelintélzetek munkatársai is a hírekből próbáltak tájékozódni. Az alábbiakban közöljük a Magyar Közlönyben várhatóan mai dátummal megjelenő rendeletmódosítás szövegét.

További részletek>>>Telek-áfa? (2003.11.26)

A hét elején megszavazta a parlament a jövő évi adótörvényeket és benne a korábban nagy szakmai felzúdulást kiváltó 25 százalékos telekáfa január elsejei bevezetését. Találgatni most már csak arról lehet, hogy vajon milyen hatással lesz ez a lépés az idei piaci mozgásokra, illetve a jövőbeni értékesítési lehetőségekre.

További részletek>>>


Az államnak fial a lakástámogatás (2003.11.13.)

Az állam eddig csak jól járt a lakástámogatás bevezetésével. A GKI Rt. prognózisa szerint ugyanis minden egyes forint, amit az állam az ilyen típusú hitelek támogatására költ 1 forint tíz fillér adóbevétel-többletet eredményez - állítja a Magyar Hírlap. A tízszázalékos haszon üzletileg nem rossz teljesítmény.

További részletek>>>Telek áfa, igen-nem?
(2003.10.30)

A lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény szigorítása némileg ugyan enyhülne, de a telek 25 százalékos áfája maradna. Egyebek mellett erről is döntött tegnap délután a parlament költségvetési bizottsága.

További részletek>>>Csökkenő árak az építési piacon (2003.09.30)

Működik a piac: az építőanyagok, az energia és a munkaerő drágulása dacára a mérséklődő kereslet következtében 2003-ban csökkent az építési árszínvonal.

További részletek>>>A szűkített kedvezmények a kislakásokra szorítják a vevőket (2003.09.30)

Csökken a támogatott lakáshitelek által gerjesztett kereslet, a vevők főként a kislakásokat keresik. Az állandóan változó jogszabályok miatt a beruházóknak is nehéz tervezniük.

További részletek>>>Olcsóbb lesz a gáz (2003.09.30)

Október 1-től életbe lép az új gázár-kompenzációs rendszer. A lakossági fogyasztók nagy része számára ez a gázárak csökkenését fogja eredményezni.

További részletek>>>Csökkenhet a lakáshitelek nagysága (2003.09.30)

A hazai pénzintézetek kifejezetten óvatosak azzal kapcsolatban, mennyire vetheti vissza a lakáshitelek iránti keresletet az adókedvezmények ügyfelek részére hátrányos változása.

További részletek>>>Lakáshitel: a kétkeresős átlagcsalád jár jól
(2003.09.24)

A kétkeresős átlagcsaládmodellt támogatja a kormány a lakáshitel-kedvezmény átalakításával. A parlamenthez már benyújtott adó-előterjesztés szerint a lakáshitelek törlesztőrészlete után járó kedvezmény úgy alakul át, hogy az eddiginél kisebb adólevonás is csak négymillió forint jövedelemig jár. A csökkentett kedvezmény évi 3,4 millió forint felett is csak korlátozottan vehető igénybe.

További részletek>>>Lakásrezsi-válság" fenyegethet
(2003.08.21)

A kormány végezze el a közüzemi díjak tervezett áfa-módosításának modellszámítását, hatáselemzését és a civil szervezetek bevonásával folytasson hatékonyabb előkészítő tevékenységet - szorgalmazza a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke.

További részletek>>>
Újdonságok az építőiparban
(2003.08.13)

Fényáteresztő beton építőelemek - ÉMI minősített új hanggátló ajtó - Könnyű, de minőségi készházak - Tetőfedést kiváltó Pannon Solar TIK Napkollektor család - Új beltéri, kétrétegű üvegfalszerkezet

További részletek>>>
MSZP plusz 60 milliárddal nem tud sorvadni a lakástámogatás
(2003.08.04)

"A fiatal házasok 2-10 millió forint hitelt tudtak felvenni, többségük önkormányzati támogatással, és így havi 50 ezer forint helyett 70 ezer forintot kellene fizetniük."

További részletek>>>Marad a lakáshitel utáni adókedvezmény? (2003.07.23)

Lehet, hogy néhány évig mégis marad a lakáshitelek utáni adókedvezmény. Ezt javasolja Csabai Lászlóné kormánymegbízott - írja a Magyar Hírlap.

További részletek>>>A kormány meg kívánja szüntetni a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezményt
(2003.07.22)

Mindezt Mádi László közölte a keddi budapesti sajtótájékoztatóján. "Kísért a múlt. A szocialisták számára a jövő a múltat jelenti" - mondta a fideszes képviselő. Közölte: a nyolcvanas évek végén az állam egyoldalúan szüntette meg az akkori kedvezményes hitelkamatokat, és akkor sok család került igen nehéz helyzetbe.

További részletek>>>A drága állam sújtja a vállalkozásokat (2003.07.09)

A drága állam sújtja a vállalkozásokat - állítja Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke. A magyar gazdaság vészhelyzetben van, ami azonnali állami lépéseket tesz szükségessé – állítja Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, ismert nagyvállalkozó. Szerinte négypárti konszenzus kell az átfogó adó- és közigazgatási reformhoz, az olcsóbb állam és a versenyképesség megőrzése érdekében.

További részletek>>>Tízezer lakás (2003.06.29)

Tízezer lakás építésével számol a négy éves program, ennyire van építési engedély vagy terv, sőt egy részük épül is.

További részletek>>>Lakástámogatás új rendeletei
(2003.06.16)

A bankok többsége várhatóan megszünteti eddig legolcsóbb, dupla támogatással adott lakáshiteleit, megemeli a kiegészíto kamattámogatású kölcsönök árát, és átalakítja jelzáloglevél alapú hiteleit is - írja a Népszabadság.

További részletek >>>Mégsem késik a lakáshitel-rendelet (2003.06.14)

A Magyar Közlöny mától kapható, 43. számában jelent meg az az új, június 16-tól hatályossá váló kormányrendelet, amely a lakáscélú támogatások rendszeréről intézkedik. A kormány még május 21-én döntött e támogatások módosításáról.

További részletek >>>


Víztisztító és víz levegőztető termékcsalád: az OXYGENIUS (2003.05.13)

Az élővizek tisztítása és oxigénnel való ellátása egyre inkább napi szükségletté válik a családi házak és a nyaralók kis kerti tavaiban éppúgy, mint a kisebb-nagyobb halastavakban és természetes illetve mesterséges vizekben.

További részletek >>>Az első negyedév építési adatai (2003.04.26)

Az első negyedév építési adatai drámaiak voltak Magyarországon - véli Horváth Csaba parlamenti képviselő.

További részletek >>>AZ FHB CSÖKKENTI LAKÁSHITEL-KAMATAIT! (2003.04.18)

A HVB után az FHB is csökkenti támogatott lakáshitelének kamatát. A használt lakás vásárlására, bővítésére, felújítására adott, öt éves kamatperiódusú hitel kamata május 1-től 4,25-ről 4 százalékra csökken. Az új lakásokra számított 2,9 százalék nem módosul. A kezelési költség a banknál 1,5 százalék.

Az FHB lépését a kedvező tőkepiaci fejlemények tették lehetővé. Csökkentek ugyanis a forrásköltségek. Az FHB közleménye egyúttal megjegyzi, hogy ezáltal csökkennek az állam kamattámogatási kiadásai is.Egyre kisebb lakások épülnek (2003.04.13)

Tavaly nőtt ugyan Magyarországon a lakásépítési kedv, ám az újonnan átadott lakások száma továbbra is elmarad a hosszú távú optimumnak tartott 40 ezertől. Idén az első két hónapban - főként a rossz idő miatt - alacsony volt az ágazat aktivitása.

További részletek >>>Lakástakarék: duplájára nő az állami támogatás (2003.04.02)

A szerződésszám komoly növekedésére számítanak a lakástakarékok azt követően, hogy mától az eddigi duplájára nő az állami támogatás mértéke konstrukcióiknál. A pénztárak részben átalakították módozataikat.

További részletek >>>Újabb ingatlanboom indul? (2003.04.02)


Ismét jelentős kereslet észlelhető az ingatlanpiacon, amit általános vélekedés szerint a nagyon alacsony banki kamatok és a kedvezőtlen tőkepiaci klíma mellett a lakáshitelezés állami támogatási rendszerének várható átalakításáról szóló hírek is okozhatnak.

További részletek >>>Biztató jelzálogpiaci kilátások (2003.04.02)

A jelzáloghitel-piac elott hosszú távon jelentos fejlodés áll, ami a tavalyinál ugyan lassabb lesz, de dinamikus marad - hangzott el Harmati Lászlónak, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. vezérigazgató-helyettesének az Otthon Európában címu konferencián elmondott beszédében.

További részletek >>>Lakásprogramok és milliárdok - ez volt az egyik fő téma az Otthon az Unióban elnevezésű konferencián. (2003.03.22)

A jelenlegi lakásprogram részben az előző kormány intézkedéseire épül. A Széchenyi-terv lakásprogramjáról Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta: az állami támogatású bérlakás programra eddig több mint tízmilliárd forintot fordítottak, 2002. második felétől pedig további 4 milliárddal bővült ez az összeg.

További részletek >>>A cserépkályha újra divat... (2003.03.14)

A magyar kályha és kandallóépítők országos szövetsége 1996-ban alapítványt hozott létre “A kályhás szakmáért” elnevezéssel. A tömörülés kuratóriumi elnöke Alexander Sütsch, aki immár az ötödik generációt képviseli abban a kályhásmester-dinasztiában, amely több mint 160 éves múltra tekinthet vissza. Az alapítvány – számos egyéb tevékenysége mellett – kidolgozta a “kályhacsempegyártók minőségi irányvonalát”, amelynek követelményei maradéktalanul megfelelnek a nyugati minőségi kívánalmaknak.

További részletek >>>Weblapja van? - Nagyszerű!

Kitenne rá egy hirdetést,
ha fizetnénk érte?

Kattintson!