HÍREK  
 


Épület-szerkezetek

Korszerű könnyűszerkezetes épületekről:

A könnyűszerkezetes építés, annak számos előnyös tulajdonságait felismerve, sok építtető szemében reális alternatívává vált. A magyar építőiparban is lényegesen meg fog ugrani a hagyományos tégla, beton szerkezetnél több szempontból korszerűbb, lényegesen energiatakarékosabb, sokkal gyorsabban és összehasonlíthatatlanul jobb minőségben felépíthető lakóépületek aránya.

A könnyűszerkezetes épületekkel szemben a legtipikusabb érvek, hogy nem elég masszívak, a falak mozognak, nyikorognak, nem keltik igazi ház érzését. Sokan úgy vélik, hogy ezek az épületek nem elég időtállóak, a fa elkorhad (fa vázszerkezet alkalmazásánál), stb. Ezeknek az előítéleteknek az alapjául a nem megfelelő minőségben, műszakilag nem megfelelő módon készült, sokszor barkácsolt épületek rossz példája szolgál. A könnyűszerkezetes épületek tengerentúli dominanciája és gyors európai térhódítása önmagában bizonyíték arra, hogy a korszerű technológiák alkalmazásával, szigorúan ellenőrzött kivitelezéssel kiváló minőségű, tartós épületek építhetők.

Ma Magyarországon több cég kínál egymástól eltérő könnyűszerkezetes építési rendszert, amelyek lehetnek paneles és vázas rendszerűek.
Elsősorban a paneles rendszer kiemelkedően jó tulajdonságairól ejtsünk néhány szót.
A faváz elemeinek pontos konszignációs terv alapján történő leszabása, majd rágcsáló-, láng-, gombamentesítő kezelése után a falak üzemi körülmények között, szerelőlapon történő összeállítása. A rétegek összekapcsolásához kizárólag spirálos vagy rovátkolt szögeket használunk, ami biztosíték arra, hogy a kapcsolatok a későbbiekben sem lazulnak fel. A favázas épületek időtállósága a párafékező, de ugyanakkor a szellőző rétegek gondos alkalmazásával biztosítható.
A paneleket lehetőség szerint saroktól sarokig gyártják előre, melyeket a helyszínen átmenő csavarokkal fogatnak össze. Már a gyártásnál el lehet helyezni a nyílászárókat, különleges belső és külső formák kialakíthatók. Az épület nagyságától függően a kész alapra egy illetve két nap alatt felállíthatók egy teljes épület panelfalai.
A könnyűszerkezetes házakhoz optimálisan igazodó szeglemezes kötésű tetőszerkezetet alkalmazunk. Ezek a szeglemezes kötésű tetőszerkezetek illetve rácsos tartók a hagyományos épületekhez, gyors tetőcserét igénylő épületekhez és utólagos szigeteléshez is kiválóan alkalmasak.

A vázas rendszerek közül a váz anyaga szerint megkülönböztethetünk fa- és fémvázas megoldásokat. A vázas rendszerű építkezésnél először a vázszerkezetet állítják össze, majd a rétegeket (ami a paneles rendszernél megtalálható) ezután szegelik, kapcsozzák fel, ez az úgynevezett „kanadai rendszer”. A fal teherbírását a favázoszlopok viszonylag sűrű elhelyezése biztosítja (50; 60; 62,5 cm). A falak merevségét a favázszerkezet kétoldali héjazása adja. A héjazás az a dolog, amiben egyes kivitelezők eltérnek. A falak belső illetve a válaszfalak mindkét oldalát OSB vagy faforgácslap és gipszkarton lappal borítják. Vannak, akik ezeket a felületeket csak gipszkartonnal borítják. A falvázoszlopok közé 10-14 cm-es üveg vagy kőzetgyapot szigetelés kerül, így az elkészült falak hőszigetelési értéke kétszerese a legkorszerűbb falazóblokkból készült falakénak. A falak külső oldalát szerkezeti elemként is számításba vehető OSB lap borítja. Lényegében minden megtalálható a vázas rendszerben is, csak a gyártási folyamat tér el.
Nem elhanyagolható szempont, hogy ezt a kiváló értéket 20 cm-es fallal biztosítani lehet, szemben a hagyományos kívül belül vakolt téglafal 40-42 cm-ével, ami azt jelenti, hogy egy beépítettség mellett, ugyanazon a telken akár egy szobával több is építhető.

Tégla, Ytong:

A mai kor követelményeiben az építőanyaggyártás és építőtechnika ezzel járó teljes átalakulása a fal anyagainak, szerkezetének, építészeti és szerkezeti szerepének megváltoztatásához vezet. Az új és különleges anyagok, az új szerkezeti rendszerek, a tömeges és gyors építés szükségessége a hagyományos fal helyébe újszerű falszerkezetek alkalmazását követeli.

Téglából épült házban jó lakni - tartja a közmondás. Még ma is a legkedveltebb építőanyagok közé soroljuk az égetett agyagot.
A tégla természetes anyag, egyedülálló anyagszerkezettel, ami biztosítja, hogy az abból épített lakás minden, a jó lakóérzettel szemben támasztott elvárásnak megfeleljen.

A kontinentális éghajlatunk miatt nyáron nagyon meleg van, míg télen igen hideg. Tehát követelmény, hogy falaink ilyen szélsőséges időjárásnak is ellen tudjanak állni. A tégla speciális anyagszerkezete miatt nem engedi gyorsan lehűlni a helyiséget, a hőtároló képességük révén nehezebben engedik a külső forróság bejutását.

A téglafal szilárdsága révén ellenáll a külső és belső fizikai erőhatásoknak. A stabilitási és szigetelési tulajdonságait pedig nem befolyásolja a nedvesség. Nagy nyomószilárdságából adódóan pedig a későbbiekben egyszerűen átalakítható, bővíthető.

A páraháztartásról szólva a téglaépületek igen jó jellemzőkkel bírnak. Egészségtelen, ha a lakásunk levegője túl száraz, de az sem kellemes, ha túl nedves. A tégla anyagszerkezetében lévő hajszálcsövek biztosítják, hogy a falazat felvegye a helyiség nedvességét, és adott esetben vissza is tudja adni. Ezzel automatikusan szabályozza a téglaház páraháztartását.

A tégla szerkezetéből adódóan alkalmas a külső vagy szomszédos lakótérből érkező hanghatások csillapítására. Speciálisan erre gyártott téglával olyan hanggátlás valósítható meg, amelynek eléréséhez egyébként bonyolult, több rétegű szerkezetre lenne szükség. Így nem zavarjuk a szomszédot, és ő sem zavar minket.

A mai korszerű tégla falazatból épült ház minimális karbantartást igényel. Otthonai lehetnek gyerekeinknek, unokáinknak, és értékét megőrizve a családi vagyon része is.

Épületszerkezeti szempontból

A falaktól rendeltetésüktől függő mértékű hő- és hangvédelmet, nedvesség-ellenállást, továbbá faraghatóságot, véshetőséget, szegezhetőséget, vakolattartást és kis térfogatsúlyt követelünk meg (Ytong).
Hővédelem: jellemzői a hőszigetelés és a hőtárolás (Ytong). A hőszigetelés csökkenti a szerkezet hőveszteségét, véd a páralecsapódás, fagykárok ellen és fűtési költséget takarít meg. A jó hőtárolás megakadályozza a fűtési szünetek közti túlzott lehűlést, mérsékli a napi hőingadozást, csökkenti a nyári felmelegedést, s ezért különösen a nem folyamatosan fűtött épületek falainál fontos követelmény.
Nedvesség elleni védelem: a falakat sokféle nedvesség támadja, pára, használati víz, talajvíz, csapadék. E hatásokra való tekintettel a fal anyagának általában vízállónak, a nedvességnek különösen kitett helyeken fagyállónak kell lenni.
Véshetőség: falak egyedi mérete, illetve a vezetékek, szerelvények elhelyezése miatt nagy fontosságot kell tulajdonítanunk ennek a szempontnak.
Csekély térfogatsúly: minél kisebb a szerkezetek önsúlya, annál gazdaságosabban tudunk építeni. (Ytong: optimális teherbírás / hőszigetelés viszony)

Egyéb:

A gerendaház tulajdonságai

Az előírt fakezelési munkák (nedvességtartalom max.:16%, sóoldattal átitatva) elvégzése után gyakorlatilag korlátlan az időtartama.
A modern lángmentesítő anyagoknak köszönhetően a faház tűzvédelmi besorolása alig rosszabb a kőépület paramétereinél.
Szakszerű tervezéssel fából bármilyen nagyságú épület felépíthető.
Terhelhetőség: A függőleges oszlopoknak és az egymáshoz csapolással kapcsolódó elemeknek köszönhetően a faszerkezet teherbíró képessége nagyságrendekkel meghaladja a kőházét. Ezt igazolja az is, hogy a földrengésveszélyes területeken többnyire faházakat építenek.
A fával építkezés előnyei:
- a fának kiváló hőszigetelő képessége van, és a fával építkezés külön sajátossága hogy a szerkezet lehetővé teszi bármilyen vastagságú szigetelő anyag beépítését.
- a faházak falainak felállítási ideje maximáltan egy hónapot vesz igénybe, itt az építtető rengeteg járulékos költséget tud megspórolni a hagyományossal szemben.
- a faházak építési költségei jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos házaké.
A födémszerkezet, fafödém, lambéria, fólia, deszkázat, gerenda, hőszigetelés gyalult hajópalló. A tetőszerkezet hagyományos vagy kerettartós fa tetőszerkezet. A tetőfedés úgyszintén hagyományos, cserép illetve zsindely javasolt. A padlóburkolat, valamint az épületgépészet az építtető igénye szerint. A nyílászárók a megrendelő által közölt egyedi vagy típus nyílászárók.Weblapja van? - Nagyszerű!

Kitenne rá egy hirdetést,
ha fizetnénk érte?

Kattintson!