HÍREK  
 


A cserépkályha újra divat... (2003.03.14)

A magyar kályha és kandallóépítők országos szövetsége 1996-ban alapítványt hozott létre “A kályhás szakmáért” elnevezéssel. A tömörülés kuratóriumi elnöke Alexander Sütsch, aki immár az ötödik generációt képviseli abban a kályhásmester-dinasztiában, amely több mint 160 éves múltra tekinthet vissza. Az alapítvány – számos egyéb tevékenysége mellett – kidolgozta a “kályhacsempegyártók minőségi irányvonalát”, amelynek követelményei maradéktalanul megfelelnek a nyugati minőségi kívánalmaknak.

E munkájukkal párhuzamosan szakmai tanácsokkal segítik a fűtésrendszerek tervezőit és építőit, s többek között a természetbarát fűtéssel kapcsolatos tapasztalataikat is megosztják velük. Ez utóbbi témakörben igen érdekes és hasznos vizsgálatra hívták fel szerkesztőségünk figyelmét is, amelyet a Neubauern Építkezésbiológiai- és Ökológiai Intézet végzett Anton Schneider professzor vezetésével.

Az értékelésből kiderül, hogy a lehetséges fűtési módozatok közül a legkedvezőbb paraméterekkel a hagyományos építésű cserépkályha rendelkezik, lévén ún. sugárzófűtést ad, működése során nem keveri fel a belső térben lévő port, s optimálisan tartja a helyiség páratartalmát. Számos más előnyös tulajdonsága közül megemlítenénk még, hogy amennyiben a rostély nélküli, ún. fatüzelésű változatról van szó, annak hatásfoka elérheti akár a 90 %-ot is.

A mai technológiák és építési módok lehetővé teszik azt is, hogy a barátságos meleghez a tűz kellemes látványa csatlakozzék: erre szolgálnak a speciális üvegbetéttel ellátott kályhaajtók.

A kandallók és cserépkályhák szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a szegedi Kandallóstúdió weblapját: www.kandallostudio.inf.hu

 Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére