HÍREK  
 


Újabb ingatlanboom indul? (2003.04.02)

Ismét jelentős kereslet észlelhető az ingatlanpiacon, amit általános vélekedés szerint a nagyon alacsony banki kamatok és a kedvezőtlen tőkepiaci klíma mellett a lakáshitelezés állami támogatási rendszerének várható átalakításáról szóló hírek is okozhatnak.

A téli álmából egy-két hete felébredő ingatlanpiacon a tavalyinál nagyobb az érdeklődés, ami a jelzáloghitelek elterjedése mellett annak köszönhető, hogy az alacsony betéti kamatok és a gyengélkedő BÉT miatt egyre többen vásárolnak befektetési céllal lakóingatlant - mondta lapunknak Farkas József, az OTP Ingatlan Rt. területi igazgatója. Az MNB legfrissebb adatai alátámasztják a feltételezést. A lekötött lakossági betétállomány idén januárban az egy évvel korábbinak kevesebb mint a felére, 417 milliárd forintra csökkent, a február pedig további - több mint 9 milliárd forintos - apadást hozott.

A könnyen likvidálható folyószámlákon több pénz tartanak a háztartások, de az új szerződések alapján a bankok lapunk számításai szerint így is több mint 450 milliárd lakossági forintot vesztettek el az idén (ebből lejön a régebbi, változtatás nélkül futó szerződések értéke) - az adatok összehasonlításában nehézséget okoz, hogy az MNB időközben alaposan átalakította módszertanát. Ez nem független attól, hogy a betéti átlagkamatszint februárban öt százalék alá süllyedt. A lakáshitel-felvételi szerződések összege ugyanakkor mindkét hónapban közelített az 50 milliárd forinthoz.

Ez pedig legfeljebb 15 százalékos visszaesést takar, ami a szezonális hatásokat figyelembe véve igen csekély. Ingatlanközvetítők már arról panaszkodnak, hogy ismét vadászni kell az eladó lakásokra - mint a három évvel ezelőtt bekövetkezett boom idején. Ezt a Rétköz Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója, Mészáros Ferenc is alátámasztja, bár ő boomról egyelőre nem beszélne. A valóban élénk kereslet - amely akár tízszázalékos áremelkedést is generált már - ugyanis csak a kisebb értékű ingatlanoknál érvényesül, a százmillió forint feletti kategóriában az árak tovább esnek. Ez igaz a használt és az új lakásokra egyaránt. Mészáros elmondta, hogy egy most induló, garzonlakásos építkezésnél az elkelési arány megközelítette a 75 százalékot, miközben még csak az első kapavágást tették meg. A már elkészült 100 négyzetméter feletti lakásokat azonban a kivitelezők egyszerűen nem tudják eladni. Az ügyvezető igazgató szerint ugyanakkor azoknak, akik alternatív befektetési lehetőséget keresve fordulnak az ingatlanok felé, súlyosan csalatkozniuk kell. A bérlakáspiac ugyanis továbbra is pang és nem is várható egyhamar változás.

Mészáros a piac nagyobb pezsgését előidéző okok között említette a köztisztviselők előrehozott vásárlásait is. (Ők a kedvezményes kölcsönfelvételnél szigorításra számíthatnak.) Akadt azonban olyan ingatlanközvetítő, akinek ügyfelei közül többen azért akarnak gyorsan vásárolni, mert attól félnek, hogy az állami támogatás jelenlegi rendszere rövidesen kedvezőtlen irányba fog megváltozni.

Forrás: NAPI Online

 Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére