HÍREK  
 


Lakástámogatás új rendeletei
(2003.06.16)

Az új kormányrendelet, amely több ponton módosítja a lakáshitelezés állami támogatásának rendszerét.

A bankok többsége várhatóan megszünteti eddig legolcsóbb, dupla támogatással adott lakáshiteleit, megemeli a kiegészítő kamattámogatású kölcsönök árát, és átalakítja jelzáloglevél alapú hiteleit is - írja a Népszabadság.

A hitelintézeteknek a határozat megjelenése után egy hetük volt, hogy az új szabályokhoz igazítsák hiteltermékeiket, így a kamatváltozásról sok helyen csak ezen a héten döntenek. A várható változások egyike, hogy a bankok a kormánydöntésben meghatározott kamatplafonhoz igazítják saját kondícióikat. Ez néhány termék esetében a kamatok csökkenését, másoknál emelkedését eredményezi.

Az eddig legolcsóbb, duplán - vagyis a kiegészítő kamat- és forrásoldali támogatással együttesen - támogatott lakáshitelek valószínűleg megszűnnek, az új szabályok miatt ugyanis kisebb lesz rajtuk a támogatás, mint más kedvezményes kölcsönökön.

A kiegészítő kamattámogatással, új lakás vásárlására, vagy építésére kapható hitelek igénylésének feltételei több ponton változnak: egyrészt a felvehető legnagyobb összeg tízmillióról 15 millió forintra nő mától.

Ez a határ ugyanakkor más, támogatott hitelekre is vonatkozik már, így a használt lakásra igényelhető jelzáloglevél alapú kölcsönökre is, ahol eddig 30 millió forint volt a felvehető legnagyobb összeg. Újdonság, hogy a kiegészítő kamattámogatású hitelt mától többször is fel lehet venni, igaz, csak az előző viszszafizetését követően. Vagyis egy család egy időben csupán egy, legfeljebb 15 millió forintos kedvezményes kölcsönt vehet igénybe.

A kiegészítő kamattámogatású, új ingatlanhoz felhasználható hitel lehetséges leghosszabb futamideje továbbra is húsz év, az ingatlan értéke a korábbiakhoz hasonlóan nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Változatlan feltétel, hogy a hitelt felvevő házasságban éljen, vagy gyermeket neveljen, szigorítást jelent viszont, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie.

A kiegészítő kamattámogatással adott hitelek éves terhe – a kamat az egyéb költségekkel együtt – a jogszabály szerint továbbra sem haladhatja meg a hat százalékot. A bankok jelenleg ennél kedvezőbb feltételekkel, esetenként 5 százalék alatti éves teherrel adnak kölcsönt. A kormányhatározat ugyanakkor csökkentette a hitelintézeteknek adott állami támogatás mértékét, a piaci hozamok felfelé kúsznak, így a szakemberek szerint a bankok előbb-utóbb emelni fogják kamataikat, és a kölcsönök éves terhe közelebb kúszhat a plafonként meghatározott hat százalékhoz.

Támogatott hitelt ma már gyakorlatilag csak a lakás festésére, a burkolat cseréjére, illetve telek vásárlására nem lehet felvenni. Az erre igénybe vehető, piaci kamatozású hitelek ára jelenleg átlagosan 12-14 százalék körül mozog. A bankok egy része ugyanakkor a jegybanki kamatemelés után várhatóan emeli ezeknek a kölcsönöknek az árát. A kamatok további csökkentésére pedig biztos, hogy még jó ideig várni kell.

szerző: napi

Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére