HÍREK  
 


Korszerű a könnyűszerkezet
(2004.07.04)

Időtállóságát tekintve ugyanazoknak a minőségi és garanciális feltételeknek kell megfelelnie a könnyűszerkezetes házaknak, mint a hagyományos technológiával készülteknek. A fő különbség az, hogy esetükben szinte minden a gyárban dől el. Éppen ezért a vevőnek ügyelnie kell arra, hogy valamennyi igényét még időben, a szerződés aláírását megelőzően jelezze.

A könnyűszerkezetes technológia során mindent előre kell elhatározni a ház küllemét, a szerkezet egészét illetően, mivel az elemeket nem a helyszínen készítik. Éppen ezért miután a gyárból kigördült a kamion, nincs már lehetőség a változtatásra - a helyszínen csupán összeillesztik a kész elemeket. Pótolhatatlan mulasztást követ el tehát az, aki a megrendelést megelőzően elfelejti valamely elvárását tudatni a kivitelező céggel. Emiatt fontos, hogy az építtető jó előre fontolja meg, mit szeretne és milyen lehetőségei vannak, hiszen a könnyűszerkezetes házak esetén szinte minden a tervezőasztalon dől el. A helyszínre, a megrendelő telkére már az elkészült ház érkezik - igaz, akkor még darabokban. Az épület felállítása és a falszerkezetben lévő rendszerek elhelyezése egy munkafázisban történik. Mindezek teszik lehetővé azt, hogy a könnyűszerkezetes épületek a hagyományos technológiával épülteknél jóval hamarabb elkészüljenek.

A hőszigetelésre a könnyűszerkezetes házat kínáló, minősített cégek komoly gondot fordítanak, s már a gyárban ezzel felszerelten készítik el a külső és a belső falakat egyaránt. A szigetelés két fő szerepet tölt be. Egyrészről védi a tartószerkezetet a túlzott mértékű és szélsőséges hőhatásoktól, s ezáltal hosszabb élettartamot garantál. Másrészről kedvező ez azért is, mert védi a belső teret, s lehetővé teszi, hogy akár 40 fokos különbség alakuljon ki a külső hőmérséklet mínuszai és a kellemes belső klíma között. Ügyelni kell azonban arra, hogy a hőszigetelés átnedvesedése ronthatja az épület hőszigetelő képességét. A technológia csak akkor mondható tökéletesnek, ha nemcsak a téli hidegben, hanem a nyári hőségben is megfelelő hőmérsékletet biztosít.

A szerkezet megépítésekor alapvető fontosságú a jól kidolgozott részletek pontos megépítése. A könnyűszerkezetes házak esetén a hideg időjárás nem hátráltatja a szerkezetépítés, s még az sem okoz problémát, ha csapadékos az idő - igaz, ez esetben nagyobb körültekintéssel kell dolgozniuk az elemeket a helyszínen összeszerelő munkásoknak, s segíti a kifogástalan munkát az is, ha takarással védik az elemeket.

Alaptalan azok aggodalma is, akik attól félnek, könnyűszerkezetes házuk nem elég időtálló a téglaépületekhez képest. Ausztria és Skandinávia épületeinek tízezrei bizonyítják, a technológia semmivel sem kevésbé tartós, mint konkurensei. Egyformán kezelik a hazai előírások is a szerelt és hagyományos módszerrel készült házakat, garanciális és minőségi szempontból ugyanazokat a követelményeknek kell megfelelniük.

Népszava


Vissza a HÍREK oldalra 

 Vissza a lap tetejére